PCM:Nilvis®

Phase Change Materials: Nilvis®, voor grote energiebesparing bij koeling en verwarming

Nilvis® is het nieuwste OptiVolt-product voor grote energiebesparing bij koeling en verwarming. Nilvis® zorgt voor een aangenaam klimaat waar iedereen beter in kan presteren. Nilvis® is een bijzonder materiaal dat fors bespaart op uw energiekosten. Het slaat overdag overtollige warmte op en laat die ’s nachts weer vrij. Zo houdt Nilvis® de temperatuur constant zonder energie te verbruiken.

Forse besparing

Dankzij Nilvis® hoeft u minder te koelen of te verwarmen. Daarmee bespaart u veel energie: 30 tot 70 procent op koeling en airconditioning, en 10 tot 25 procent op verwarming.

Goed klimaat werkt beter

Nilvis® houdt de temperatuur dicht rond de 22°C. Een comfortabele en ideale temperatuur voor een werkomgeving. En dat comfort vertaalt zich in betere focus, grotere activiteit en meer productieve uren.

Twee uitvoeringen, alle mogelijkheden

Nilvis® bestaat in twee uitvoeringen: als plafondplaat en als onderdeel van een luchtcirculatiesysteem. Met deze twee uitvoeringen kan voor iedere situatie een passende oplossing worden gevonden.

Uw voordelen
  • Nilvis® verbruikt geen energie
  • Is zelfregulerend
  • Slijt niet
  • Is volkomen geluidloos
  • Verlaagt het energieverbruik
  • Verlaagt de CO2-uitstoot
  • Verbetert de prestaties van uw medewerkers
  • Verbetert de bedrijfszekerheid van uw apparatuur
  • U kunt met Nilvis® toe met een kleinere installatie voor koeling, airconditioning en verwarming
Het geheim van Nilvis®

Nilvis® maakt gebruik van een kenmerk uit de natuur. Als een stof verandert van vast in vloeibaar, blijft de temperatuur constant. Als ijs smelt, blijft de temperatuur constant. Dat komt doordat alle energie nodig is voor het smelten van het ijs. Bij het tegengestelde proces, stollen of bevriezen, gaat de energiestroom de andere kant uit, maar blijft de temperatuur ook constant.

Smeltpunt van 20°C

Nilvis® is speciaal ontwikkeld voor een constante temperatuur in de werkomgeving. Daarom heeft het een smelttemperatuur van 20°C en verbruikt het heel veel energie om te smelten. Dankzij dat grote energieverbruik neemt Nilvis® veel warmte op en houdt het de temperatuur op 20°C.

Een klimaatplafond

Warme lucht stijgt en koude lucht daalt. Als lucht beneden wordt opgewarmd en boven wordt afgekoeld, ontstaat er vanzelf een circulatie. Nilvis® maakt optimaal gebruik van deze natuurlijke circulatie, want het wordt verwerkt in een plafond. Zo werkt het systeem zonder mechanische aandrijving.

Efficiënt maatwerk

Nilvis® is verwerkt in matten die worden bevestigd op speciale plafondplaten. Zo ontstaat een klimaatplafond. Dit wordt aangelegd onder een bestaand plafond of vervangt het systeemplafond. Het klimaatplafond bestaat uit systeemdelen. Daarom bent u verzekerd van snelle installatie en een passende oplossing voor iedere ruimte.

De warmte die Nilvis overdag opneemt, staat het ’s nachts weer af. Daarvoor wordt er ventilatielucht over het plafond geleid zodra de buitentemperatuur daalt onder het smeltpunt. Door de koele ventilatielucht zal het materiaal stollen, waarna het weer gereed is voor een volgende dag.


Fig. 1: Vereenvoudigde werking van het Nilvis® – klimaatplafond*)
*) De werkelijke situatie kan verschillen van de afbeeldingen.

Nauwkeurige afstelling

De samenstelling en hoeveelheid van het materiaal wordt bepaald door de koellastberekening volgens NEN 5067. Voor een optimaal binnenklimaat wordt het klimaatplafond aangesloten op een (gebalanceerde) mechanische ventilatie-installatie. Daarnaast wordt de ventilatie-installatie gebruikt om met koele nachtlucht de klimaatplafonds weer te regenereren voor de volgende dag. Tegelijkertijd wordt daardoor alle overtollige warmte uit het gebouw afgevoerd. Een ΔT regeling op de klimaatplafonds en/of een minimum ruimte- temperatuurbewaking zorgen er voor dat het gebouw niet teveel afkoelt.

meer informatie

ANIMATIEFILM PCM:Nilvis®

Persoonlijk advies?

Wilt u meer informatie en contact met een specialist van OptiVolt? Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen contact met u op.

Uw naam

Uw email

Uw telefoonnummer

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuws van OptiVolt