Spanningsniveau

Spanningniveau

In Nederland kwamen tot in de jaren zestig twee netspanningen op het stopcontact voor: 127 en 220 Volt. Gedurende de jaren ‘50 en ‘60 werden de huisaansluitingen geconverteerd naar 220 Volt. In diverse landen waren verschillende Voltages op het lichtnet aanwezig.

Om de spanningen die in diverse landen gebruikt werden te harmoniseren is in Europa (in CENELEC-verband) besloten geleidelijk de spanning op het lichtnet overal naar 230 Volt te brengen. Momenteel is de netcode in Nederland 230 Volt (+10%/-15%). Elk apparaat ontwikkeld voor de Europese markt moet ontworpen zijn om goed te functioneren tussen de 196 en 253 Volt. Nieuwere apparatuur wordt bewust voor de hogere spanning van 230 Volt ontworpen, maar oudere apparaten en dimbare verlichting hebben er onder te lijden. Er gaat een hogere stroom lopen waardoor er meer warmte wordt geproduceerd en apparaten het eerder begeven. Apparatuur ontworpen voor de hogere spanning functioneert uitstekend bij  een gemiddelde spanning van 220 Volt.

Door de verhoging naar 230 Volt komt ook de spanning tussen de fasen bij krachtstroomaansluitingen op 400 Volt te liggen (vroeger 380 Volt). Bovendien betaalt u te veel geld omdat u meer vermogen afneemt dan nodig is om uw apparatuur naar behoren te laten functioneren. In de praktijk blijkt dat momenteel op veel plaatsen in Nederland de spanning boven de 230 Volt meet op het lichtnet en op sommige plekken zelfs boven de 240 Volt. U verbruikt ongewild energie, uw CO2 uitstoot stijgt, uw apparatuur slijt sneller en u betaalt onnodig meer!

Oplossing voor het bereiken van de ideale spanning

Spanningsoptimalisatie betekent dat effectiever wordt omgegaan met de aangeleverde netspanning. OptiVolt heeft met de V-Liner® voor spanningsoptimalisatie de oplossing voor de negatieve gevolgen van een te hoge netspanning.

De V-Liner® is een energiebesparingsysteem waarbij het Voltage dat wordt geleverd door het energiebedrijf (230/240 Volt c.q. 400/415 Volt), nadat de interne Power Quality verbeterd is, teruggebracht wordt naar 215/220 Volt c.q. 372/380 Volt. Al uw apparatuur werkt uitstekend onder deze ‘oude’ spanning.

Andere Power Quality toepassingen

Problemen met de kwaliteit van elektriciteit leiden tot een slechte Power Quality. Hieronder vindt u alle overige Power Quality toepassingen die OptiVolt u kan bieden.


Harmonische vervorming

Men spreekt over harmonische vervorming wanneer er in de spanning ook andere frequenties dan deze basisfrequentie aanwezig zijn [….]

lees meer
Blindstromen

Blindstroom is de overvloedige stroom die loopt naast de hoeveelheid die nuttig wordt gebruikt door de verschillende apparaten [….]

lees meer
Symmetrie

De optimale situatie voor uw elektrotechnische infrastructuur is als alle fasegeleiders gelijk worden belast [….]

lees meer