blindvermogen

Blindvermogen, ook wel bekend als blindstroom, reactief vermogen en kVAr zorgen voor warmteverliezen en extra belasting op de installatie. Dit gaat ten koste van de totale vermogenscapaciteit op de transformator (kVA). Dit brengt onnodig kosten en energieverliezen met zich mee.

OptiVolt heeft bij meer dan 1000 klanten in de Benelux Cosinus φ verbetering toegepast en deze vervuilende blindvermogens gecompenseerd. Binnenkort ook bij u? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende analyse.

Voorkom of elimineer direct een blindvermogenboete
door verbetering van uw Power Quality
met OptiVolt Systems

Verbetering van de Power Quality zorgt altijd voor lagere onderhoudskosten en minder energie én CO2 emissie. 

Wenst u een vrijblijvend adviesgesprek?
Vul hieronder uw gegevens in.

  Geïnteresseerd?

   

  Voorkom de nadelige invloed van blindvermogen met OptiVolt

  Binnen de elektrische installatie is naast bruikbaar en nuttig vermogen helaas ook stroom aanwezig dat niet effectief wordt getransformeerd in beweging, warmte of licht. Deze niet-effectieve stroom heet ook wel blindvermogen of blindverbruik. Dit blindvermogen creëert een extra belasting op de leidingen, bekabeling en transformatoren. De netbeheerder dient bovendien deze blindstroom te vervoeren, terwijl we ondertussen minder nuttige energie uit het vermogen van uw energieaansluiting behalen. OptiVolt heeft al bij meer dan 1000 klanten in de Benelux ondersteund bij het verbeteren van de Cosinus Phi en het vervuilende blindvermogen weten te reduceren. Vraag je je af hoe je als bedrijf energie kunt besparen? Neem dan gelijk contact op via onze website voor een vrijblijvende analyse.

  Wat is blindvermogen?

  Binnen de elektrische apparatuur wordt maar een gedeelte van het vermogen nuttig toegepast. Deze hoeveelheid vermogen die daadwerkelijk in warmte, koeling of licht wordt getransformeerd heet ook wel het werkelijk vermogen. Een deel van het vermogen gaat echter verloren, bijvoorbeeld door magnetisme in transformatoren, motoren en condensatoren in elektrische machines. Deze hoeveelheid stroom wordt niet door een standaard verbruiksmeter opgemerkt, waardoor deze vorm van vermogen wordt aangeduid als blindvermogen. In een 50Hz elektriciteitsnet wordt het blindvermogen vijftig maal per seconde door het net getransporteerd en niet effectief toegepast. Het blindvermogen en het werkelijk vermogen tezamen noemt men het schijnbaar vermogen. Het volledige elektriciteitsnet, waaronder de hoofdverdeler, de hoofdaansluiting en de transformatoren, dienen dit schijnbaar vermogen te leveren. Dit is het beste te vergelijken met een cappuccino. Het nuttige vermogen, oftewel de hoeveelheid koffie, wordt optimaal verbruikt. Het blindvermogen, oftewel de schuimlaag er bovenop, leidt ertoe dat de totale hoeveelheid vermogen groter wordt. Het kopje koffie moet vervolgens zowel de koffie als het schuim kunnen leveren. Als het blindvermogen echter enorm toeneemt, raakt de energie-installatie overbelast. In dat geval stroomt het kopje koffie over.

  Verschillende soorten blindvermogen

  Bij het blindverbruik onderscheidt men in een aantal vormen:

  • Inductief verschuivingsblindvermogen

  Door inductieve belasting op het vermogen lopen de stroom en spanning niet identiek. De stroom ijlt als het ware na achter de stroom. Deze vorm van blindvermogen ontstaat met name bij industriële installaties met veel inductieve belasting die zich binnen bevinden, bijvoorbeeld bij lasapparatuur en transformatoren.

  • Capacitief verschuivingsblindvermogen

  Bij deze vorm van blindverbruik loopt de stroom als het ware vóór op de spanning. Met name bij installaties met veel elektronica die binnen zijn gebouwd of installaties met overgedimensioneerde condensatoren komt veel capacitieve belasting voor. Voorbeelden waar je dit terugziet, zijn bij ziekenhuizen, tunnels en datacentra.

  • Distortie blindvermogen

  Bij deze vorm van blindverbruik gaat het om het deel van het vermogen dat met harmonische vervuiling samenhangt. Dit soort blindvermogen ontstaat door niet-lineaire belasting van het netwerk, zoals bij frequentieregelaars, UPS en gelijkrichters. Ook vindt het vaak plaats bij laagspanninginstallaties. De harmonische stromen creëren vervormingen binnen de stroom, wat leidt tot een vervorming van de spanning.
  Ook een combinatie van beide soorten blindvermogen is mogelijk. Zo veroorzaken UPS-systemen bijvoorbeeld zowel distortie als inductief blindverbruik. Met specialistische kennis van deskundigen kunt u dit probleem aanpakken. OptiVolt beschikt over een jarenlange ervaring op dit gebied en is dé marktleider in de Benelux.

  Blindvermogen in combinatie met de Power Factor

  De Power Factor geeft de verhouding tussen het werkelijk en het schijnbaar vermogen binnen de installatie weer. Als de stroom en de spanning gelijk lopen, is de Power Factor 1. Het blindvermogen zorgt er echter voor dat de Power Factor lager dan 1 wordt. Hoe lager dit getal, des te slechter het energieverbruik. Dit betekent dat u een steeds grotere hoeveelheid stroom nodig heeft om hetzelfde aantal werkelijk vermogen te leveren bij een gelijk aantal spanning. Een te lage Power Factor leidt tot een onnodige belasting van het elektriciteitsnet, extra vermogensverlies in de kabels en kan zelfs voor gevaarlijke situaties zorgen. Zo kan de elektrische installatie en aangesloten onderdelen als transformatoren en verdelers oververhit en overbelast raken. Hierdoor kunnen installatie automaten ook onbedoeld zichzelf uitschakelen, wat problemen in het bedrijfsproces geeft. Verder leiden energieverliezen tot een onnodig hoge energierekening of kan je zelfs een boete krijgen van de energieleverancier.

  Drie methoden om blindvermogen te reduceren

  Er zijn drie manieren om het blindvermogen zoveel mogelijk te reduceren:

  • Cos Phi compensatie

  De Cos Phi compensatie of condensatorbank is een van de meest bekende methoden om het blindverbruik te verminderen. Deze condensatorbank bestaat uit een kast vol condensatoren waarbij het blindverbruik voor de spoel wordt geleverd. Dit zorgt ervoor dat er geen blindvermogen meer uit het elektriciteitsnet worden opgenomen, waardoor een cos-phi van 1 ontstaat. Als je op dit ogenblik een boete betaalt voor het blindverbruik verdient u de condensatorbank in de meeste gevallen al binnen één tot twee jaar terug.

  • Statische VAR generator

  Een statistische VAR-generator, oftewel een SVG, is een razendsnelle elektrische en traploze blindverbruik compensatie zonder gebruik te maken van condensatoren. De SVG onderzoekt allereerst hoeveel inductieve stroom er aanwezig is en past vervolgens de stroom aan zodat deze keurig in fase loopt met de spanning.

  • Een actief harmonisch filter

  Het principe van een actief harmonisch filter, oftewel een AHF, is gebaseerd op noise-cancelling. Het filter meet allereerst de hoeveelheid stroom die vervuilt is en injecteert vervolgens een tegenstroom. Hierdoor loopt het stroom na het filter weer perfect sinusvormig. Het harmonisch filter is geschikt om niet alleen het harmonisch blindverbruik te compenseren, maar ook het capacitief en inductief blindvermogen. Dit maakt het filter universeel toepasbaar.

  OptiVolt helpt u bij het verminderen van het blindvermogen

  Met een jarenlange ervaring weten wij je onderneming naar een hoger plan te tillen door het blindverbruik zo laag of normaal mogelijk te maken. Ons power management bestaat uit een voortdurend innovatieproces van meten, monitoren en aanpassen met als doel energieverbruik te besparen, de installatie zo optimaal mogelijk te gebruiken en uitval binnen het bedrijfsproces te voorkomen. OptiVolt beschikt over een deskundig team dat de Power Quality van A tot Z voor u uitvoert; van de keuze voor de beste meters op ieder niveau tot het onderhouden van software en actieve compensatieinstallaties. Wij ondersteunen je bij het opstellen en uitvoeren van het beste plan van aanpak om het blindvermogen te reduceren. Kun je niet wachten om met onze professionals aan de slag te gaan? Of heb je vragen over het verminderen of voorkomen van blindvermogen binnen uw onderneming? Schroom dan niet om contact op te nemen met onze medewerkers via onze website.