Laat OptiVolt het reactief vermogen meten

Binnen iedere elektrische installatie komt reactief vermogen voor. Deze vorm van vermogen is het deel dat niet effectief kan worden getransformeerd in licht, beweging of warmte. Dit reactieve vermogen of blindvermogen zorgt ervoor dat de bekabeling, transformatoren en leidingen extra worden belast. Dit leidt tot hogere kosten, onnodige warmteontwikkeling en schade aan het totale vermogen. OptiVolt is al jaren marktleider in de Benelux op het gebied van Power Quality. Onze specialisten meten, analyseren, installeren en onderhouden het volledige project om de Power Factor te verbeteren van A tot Z. Benieuwd hoeveel reactief vermogen wij bij jouw bedrijf meten? Neem dan gerust contact met ons op via de website.

Voorkom of elimineer direct een blindvermogenboete
door verbetering van uw Power Quality
met OptiVolt Systems

Verbetering van de Power Quality zorgt altijd voor lagere onderhoudskosten en minder energie én CO2 emissie. 

Wenst u een vrijblijvend adviesgesprek?
Vul hieronder uw gegevens in.

  Geïnteresseerd?

   

  Wat is reactief vermogen eigenlijk?

  Slechts een gedeelte van het vermogen dat elektrische installaties krijgen aangeleverd wordt nuttig toegepast. Dit deel wordt het werkelijk of actief vermogen genoemd. Een deel van het geleverde vermogen gaat echter verloren door magnetisme aan transformatoren, motoren en condensatoren in elektrische installaties. Dit gedeelte noemt men reactief vermogen. Het werkelijke vermogen en het reactief vermogen tezamen noemt men het schijnbaar vermogen. Dit is het vermogen dat het volledige net van de hoofdaansluiting, hoofdverdeler en transformatoren moet leveren om de elektrische installatie te laten draaien. Het reactief vermogen zorgt ervoor dat het totale vermogen onnodig groot wordt gemaakt. Om energie te besparen in bedrijven wordt daarom geprobeerd het aandeel reactief vermogen zoveel mogelijk te verlagen.

  Reactief vermogen meten in de elektrische installatie

  De reactief vermogen formule houdt het volgende in: Q = VIsinØ. Door het reactief vermogen te meten binnen de elektrische apparatuur, onderzoek je hoeveel vermogensverlies er binnen de installatie aanwezig is. Als de waarde van het reactief vermogen laag is, betekent dit dat de Power Factor slechter is. Dit houdt in dat er veel verlies binnen het systeem optreedt. De elektrische installatie wordt is geclassificeerd door het aantal fasen dat binnen het circuit wordt toegepast. De varmeter is door deze fasen in twee typen onderverdeeld: de Eénfase Varmeter en de Polyphase Varmeter.

  De Enkelfasige Varmeter

  De Enkelfasige Varmeter berekent het reactieve vermogen van de enkelfasige schakeling. De Varmeter is een soort van de Electrodynamometer Wattmeter. Dit betekent dat de drukspoel van de meter zeer specifiek inductief is geproduceerd. De spanning van de drukspoelen blijft onder een hoek van 90 graden hangen ten opzichte van de huidige spoel. Door deze spoel stroomt de laadstroom. Vervolgens geeft de belastingsstroom het faseverschil weer van 90 graden ten aanzien van de voedingsspanning. De Eénfasige Varmeter laat vervolgens het foutresultaat met de aanwezige harmonischen zien.

  De Polyphase Varmeter

  Het reactieve vermogen in het circuit ontstaat door een faseverschuiving tussen de stroom en de spanning. Deze faseverschuiving geeft men weer in de faseverschuivingtransformator. Dit apparaat bestaat uit twee open circuit transformatoren die zich bevinden in een open-delta-configuratie. Doordat de spoel in serie is gekoppeld, en de drukspoel met gemeenschappelijke klemmen van beide transformators is verbonden, wordt het reactief vermogen weergegeven. Meer weten over het reactief vermogen meten? Neem dan vrijblijvend contact op via de website van OptiVolt.