Leer alles over de RVO informatieplicht bij OptiVolt
Sinds 1 juli 2019 moeten ondernemingen voldoen aan de eisen aan de RVO informatieplicht energiebesparing. Deze informatieplicht is opgesteld door de Nederlandse overheid. Het hangt van de hoeveelheid afgenomen energie af of de onderneming te maken krijgt met de RVO informatieplicht. Wat houdt de RVO informatieplicht eigenlijk in, welke stappen dien je als ondernemer uit te voeren en hoe voorkom je boetes? OptiVolt weet met jarenlange expertise op het gebied van energieverbruik al duizenden bedrijven naar tevredenheid te ondersteunen bij energiebesparingen. Vraag vrijblijvend meer informatie aan via de website.
Voorkom of elimineer direct een blindvermogenboete
door verbetering van uw Power Quality
met OptiVolt Systems
Verbetering van de Power Quality zorgt altijd voor lagere onderhoudskosten en minder energie én CO2 emissie.
Wenst u een vrijblijvend adviesgesprek?
Vul hieronder uw gegevens in.
Geïnteresseerd?
Wat houdt de RVO informatieplicht precies in?
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (ROV) heeft als taakstelling om duurzaam, innovatief, agrarisch en internationaal ondernemen te stimuleren. De RVO informatieplicht is dan ook ontwikkeld om meer informatie te verstrekken over de energiebesparende maatregelen die bedrijven binnen Nederland nemen. De Nederlandse regering doet er namelijk alles aan om de klimaatdoelstellingen te behalen en daardoor de energie-uitstoot te verminderen. Ondernemingen die een bepaalde hoeveelheid energie verbruiken hebben bovendien een meldingsplicht. Aan de hand van de bij elkaar verzamelde gegevens wil de Nederlandse overheid een overzicht krijgen van de verscheidene methoden waarop de CO2 uitstaat binnen Nederland sneller kan worden beperkt. De RVO informatieplicht is ontstaan uit de Energiebesparingsplicht, waarbij iedere onderneming met een bepaalde hoeveelheid energieverbruik werd verplicht om bepaalde energiebesparende instrumenten te gebruiken, zolang deze binnen vijf jaar kunnen worden terugverdiend. De gemeente houdt toezicht op de handhaving van de RVO informatieplicht.
Voor welke ondernemingen geldt de RVO informatieplicht?
De RVO deelt bedrijven in drie soorten verbruikers in: middelgrote verbruikers, grootverbruikers en zeer grootverbruikers. De middelgrote verbruikers maken jaarlijks gebruik van 50.000 tot 200.000 kWh elektriciteit of 25.000 tot 75.000 m3 aardgas. De grootverbruikers verbruiken 200.000 kWh tot 1 miljoen kWh elektriciteit of 75.000 tot 170.000 m3 aardgas. De zeer grootverbruikers maken gebruik van meer dan 1 miljoen kWh aan elektriciteit of meer dan 170.000 m3 aardgas. De RVO informatieplicht geldt enkel als het verbruik van de onderneming meer is dan 50.000 kWh aan elektriciteit of 25.000 m3 aan gas. Als je dus een ZZP´er bent, krijg je naar alle waarschijnlijkheid niet te maken met de RVO informatieplicht. Aangezien je namelijk geen energiebesparende maatregelen hoeft te nemen, is de informatieplicht van de RVO ook niet noodzakelijk.
Boete als je niet voldoet aan de RVO informatieplicht
De gemeentes zijn verantwoordelijk voor het toezicht en de naleving van de RVO informatieplicht voor de energie besparing bij bedrijven. Als je niet voldoet aan deze informatieplicht, ontvang je een boete. Deze boetes variëren behoorlijk per gemeente. Iedere gemeente maakt daarbij gebruik van een dwangsom. Als je niet aan de RVO informatieplicht voldoet, krijg je een termijn opgelegd waarbinnen je alsnog aan de vereiste informatieplicht dient te voldoen. Als je onderneming vervolgens nog niet aan de RVO informatieplicht voor energiebesparing gehoor geeft, krijg je een boete opgelegd. Deze boete kan oplopen tot wel € 1000,- per maatregel.
Welke stappen dien je te ondernemen voor de RVO informatieplicht?
Om te voldoen aan de RVO informatieplicht hoef je slechts een paar eenvoudige vragen te beantwoorden. Via het eLoket op de website van het RVO log je in met het DigiD en eHerkenning. Na het invullen van de bedrijfsinformatie geef je aan welke energiebesparende maatregelen je hebt ondernomen om de hoeveelheid energie van de onderneming te beperken. Heb je nog geen maatregelen genomen om de hoeveelheid energie van je bedrijf te verminderen? Dan ben je ook verplicht om dit aan te geven. Voor het afronden van de RVO informatieplicht energiebesparing is wel enige technische expertise benodigd. Weet je hier niet al teveel vanaf? Neem dan gerust contact op met OptiVolt.
Begin direct met energie te besparen dankzij OptiVolt
Vraag je je af op welke manier je de hoeveelheid energie van je onderneming kunt beperken? OptiVolt is als marktleider van de Benelux dé specialist op het gebied van meten, analyseren, installeren en onderhouden van een geheel Power Quality project. Ieder bedrijf werkt met andere elektronische apparatuur, waardoor nauwkeurig maatwerk vereist is. In de eigen werkruimte in Delft creëren onze specialisten de beste oplossing om het energieverbruik van de bedrijfsprocessen in je onderneming te verminderen.
Handige manieren om energie te besparen
Energie besparen binnen je onderneming is niet alleen beter voor het milieu, maar ook uitstekend voor je portemonnee. Deze tips helpen bij het besparen op het energieverbruik.
Overstappen op LED-verlichting
Een gemakkelijke stap die vrijwel iedere organisatie kan maken is door LED-verlichting te installeren. Jaarlijks kan dit een besparing van 50 tot 65 procent op de energierekening maken. Doordat de LED-lampen gedimd kunnen worden en de kleur kan worden aangepast, creëer je de beste sfeer binnen het bedrijfspand.
Apparatuur automatisch afsluiten
Van computer en beeldschermen tot waterkoelers en koffieautomaten; onbewust staat er een grote hoeveelheid apparatuur in je bedrijf aan. Je kunt dan ook behoorlijk wat energie besparen door deze machines buiten werktijden automatisch af te zetten. Beschik je over displays binnen het bedrijf, dan kun je die aansluiten op de centrale lichtschakelaars van het pand. Op deze manier gaan ze tegelijkertijd uit op het moment dat deze elektriciteit wordt afgezet.
De hoeveelheid reactief vermogen beperken
Binnen de elektronische installatie wordt een deel van het vermogen niet gebruikt. Dit gedeelte wordt het reactief vermogen of het blindvermogen genoemd. Deze nutteloze energie zorgt ervoor dat de installatie van je bedrijf een steeds grotere hoeveelheid vermogen verlangd van de energieleverancier. Dit brengt onnodige kosten met zich mee. Daarnaast kan het systeem oververhit raken, waardoor elektrische apparatuur een kortere levensduur heeft. Verder leidt reactief vermogen tot een enorme warmte-ontwikkeling, wat risico´s als brandgevaar binnen het systeem of de bekabeling met zich kan meebrengen. OptiVolt kan met zijn technische expertise meten en analyseren hoeveel reactief vermogen er binnen het bedrijfsproces aanwezig is. Daar waar het nodig is, bieden de specialisten oplossingen om zoveel mogelijk energie te besparen.
OptiVolt ondersteunt grootverbruikers bij rendementsverbeteringen
Met duizenden geïnstalleerde systemen ondersteunt OptiVolt grootverbruikers om binnen hun bedrijf de Power Factor te verbeteren. Het verhogen van het rendement, de reductie van CO2 en flinke kostenbesparingen nemen daarbij een centrale plek in. De aanpak van OptiVolt is gebaseerd op energiebesparingsmaatregelen die door de overheid zijn erkend met subsidies. Bovendien maakt OptiVolt gebruik van apparatuur met korte terugverdientijden van een tot vier jaar. Hierdoor behalen bedrijven hun financiële en duurzaamheidsdoelstellingen binnen de gewenste termijn. Dit voorkomt bovendien het betalen van onnodige boetes die door de overheid vanwege de RVO informatieplicht kunnen worden opgelegd. OptiVolt werken met bedrijven in uiteenlopende sectoren samen; van diverse facetten in de industrie tot organisaties in het onderwijs, van horeca tot kantoorpanden. OptiVolt kan iedere onderneming die per jaar meer dan 1/2 megawattuur verbruikt ondersteunen bij energiebesparende maatregelen. Vraag je je af wat OptiVolt voor jouw onderneming kan betekenen? Schroom dan niet om contact op te nemen via de website voor meer informatie.