Energiebesparing in de industrie met OptiVolt

Dankzij methodes om energie te besparen in de industrie is het mogelijk om de kosten van het productieproces te verlagen. Wat zijn echter de nieuwste technieken op het terrein van duurzame energieopwekking? En welke methodes op het gebied van warmtegebruik, elektrificatie of circulaire toepassing van grondstoffen ondersteunt de energiebesparing in de industrie? Met een aantal concrete maatregelen draag je als industrie bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen voor 2030. Als tussenoplossing is het afvangen en bewaren van CO2, oftewel de Carbon Capture and Storage, essentieel. Daarnaast wordt geïnvesteerd in innovaties zoals CCU, groene waterstof, warmtepompen en bioraffinage. Vraag je je af op welke manier jij een bijdrage aan de energiebesparing in de industrie kunt leveren? Neem dan vrijblijvend contact op met OptiVolt voor een analyse.

Voorkom of elimineer direct een blindvermogenboete
door verbetering van uw Power Quality
met OptiVolt Systems

Verbetering van de Power Quality zorgt altijd voor lagere onderhoudskosten en minder energie én CO2 emissie. 

Wenst u een vrijblijvend adviesgesprek?
Vul hieronder uw gegevens in.

  Geïnteresseerd?

   

  Voorkom de nadelige invloed van blindvermogen met OptiVolt

  Binnen de elektrische installatie is naast bruikbaar en nuttig vermogen helaas ook stroom aanwezig dat niet effectief wordt getransformeerd in beweging, warmte of licht. Deze niet-effectieve stroom heet ook wel blindvermogen of blindverbruik. Dit blindvermogen creëert een extra belasting op de leidingen, bekabeling en transformatoren. De netbeheerder dient bovendien deze blindstroom te vervoeren, terwijl we ondertussen minder nuttige energie uit het vermogen van uw energieaansluiting behalen. OptiVolt heeft al bij meer dan 1000 klanten in de Benelux ondersteund bij het verbeteren van de Cosinus Phi en het vervuilende blindvermogen weten te reduceren. Vraag je je af hoe je als bedrijf energie kunt besparen? Neem dan gelijk contact op via onze website voor een vrijblijvende analyse.

  Energiebesparing in de industrie op de koeling

  Er bestaan tientallen methodes om energie te besparen op de wijze van koelen en vriezen. Zo speelt de indeling van de koelinstallatie een belangrijke rol, kun je duurzame motoren gebruiken, levert een centraal besturingssysteem een energiebesparing in de industrie op of kun je andersoortige deuren toepassen.

  Stoom bij de transitie

  In de industrie maakt men veel gebruik van stoom als warmtedrager. Deze stoom wordt veelal gemaakt door middel van een stoomketel die op aardgas draait. Vervang daarom de stoomketel door een milieuvriendelijkere variant die minder energiekosten maakt.

  Energie besparen op de perslucht

  Vrijwel elk bedrijf binnen de industrie maakt gebruik van perslucht. Gemiddeld bedragen de kosten 2 cent per m3 aan opgewekte perslucht. Hierdoor is perslucht een behoorlijk onderdeel van de energiekosten. Bovendien verlies je circa 90 procent van de energie aan restwarmte. Een methode om energie te besparen bij bedrijven en de industrie is om restwarmte nuttig in te zetten en zo min mogelijk perslucht toe te passen.

  Energiebesparing in de industrie door middel van scheidingstechnologie

  Er zijn talrijke mogelijkheden om stoffen van elkaar te scheiden. Dit kan aan de hand van afbreekopties en eigenschappen van stoffen. Een betere scheidingsmethodiek leidt tot een hogere kwaliteit van de productie. Ook zorgt dit voor grote besparingen op grondstoffen en energie.

  Het isoleren van de installaties

  Door leidingen en installaties binnen het industrieproces te isoleren, kunt u een enorme energiebesparing teweeg brengen. Welk isolatiesysteem je het beste kunt laten installeren, is afhankelijk van een aantal factoren. Voorbeelden zijn de kosten van de isolatie en de huidige energieprijs, de complexiteit van de installatie die je wilt isoleren, de jaarlijkse bedrijfsuren en de temperatuur van hetgeen door de leidingen en installaties loopt.

  Het toepassen van industriële warmtepompen

  Door een warmtepomp te installeren kun je aanzienlijk energie besparen in de industrie. Met de warmtepomp benut je de restwarmte die het gevolg is van het productieproces. Deze restwarmte kan van je eigen bedrijf zijn, maar ook die van een buurbedrijf, geothermische bron of het warmtenet.

  De elektrificatie van de industrie om energie te besparen

  Voor een energiebesparing in de industrie is het mogelijk om steeds meer elektrificatie toe te passen. Waar eerst al met meet- en regelapparatuur de effectiviteit van het vermogen zoveel mogelijk werd geoptimaliseerd, richt de nieuwe elektrificatie zich op de invulling van de warmtebehoefte en de vorming van het product. OptiVolt is als marktleider binnen de Benelux gespecialiseerd in het meten, onderzoeken, installeren en onderhouden van projecten die de Power Quality verbeteren, zoals het minimaliseren van blindvermogen. Wil je meer weten over onze methodes om energie te besparen in de industrie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.