Energie besparen bij bedrijven met OptiVolt

Het verkleinen van onze CO2 voetafdruk is de laatste jaren een steeds belangrijker thema onder bedrijven geworden. Een belangrijke manier om duurzaam te ondernemen is door energiebesparende maatregelen te nemen. Welke stappen om energie te besparen bij bedrijven zijn er mogelijk? OptiVolt geeft een aantal handige tips.

Voorkom of elimineer direct een blindvermogenboete
door verbetering van uw Power Quality
met OptiVolt Systems

Verbetering van de Power Quality zorgt altijd voor lagere onderhoudskosten en minder energie én CO2 emissie. 

Wenst u een vrijblijvend adviesgesprek?
Vul hieronder uw gegevens in.

  Geïnteresseerd?

   

  Verplichting om energiebesparende maatregelen te nemen

  Al een aantal jaar zijn organisaties en bedrijven binnen het MKB verplicht om energiebesparende maatregelen binnen hun bedrijf te nemen. De Informatieplicht Energiebesparing van het RVO in juli 2019 heeft bepaald dat bedrijven met een verbruik van meer dan 25.000 m3 aan aardgas of 50.000 kWh aan elektriciteit een daadwerkelijke meldplicht hebben als het gaat om hun energieverbruik. Voor kleinere ondernemingen is het dus nog niet vereist om energiebesparende maatregelen in te voeren. Het heeft echter ook voor hen voordeel om minder energie te verbruiken.

  De voordelen van energiebesparing bij bedrijven

  De voordelen van het besparen van energie bij bedrijven zijn met name financieel. Zo wordt de energierekening fors lager als je het energieverbruik vermindert. Daarnaast is het mogelijk om de investeringen (voor een deel) vergoed te krijgen door bijvoorbeeld gebruik te maken van subsidies als de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of de Energie-investeringsaftrek (EIA).

  6 tips voor energie besparen bij bedrijven

  Energiebesparende maatregelen zijn er talrijk. Hier geven we zes tips voor zowel kleine als grote aanpassingen binnen je bedrijf.

  1. Creëer een duurzame basis

  Je begint met het nemen van duurzame maatregelen door in de basis een duurzame werkomgeving te creëren. Vervang bijvoorbeeld gloeilampen door LED-verlichting of spaarlampen. Zet deze verlichting af op momenten dat er niet gewerkt wordt. Ook is het mogelijk om apparaten als beeldschermen en computer volledig uit te zetten als ze voor langere tijd niet toegepast worden. Let daarnaast op het gebruik van de verwarming en de airconditioning. Zodra er bovendien een apparaat vervangen moet worden, kies je voor een duurzaam model.

  2. Investeer in zonne-energie

  Door gebruik te maken van zonne-energie, bouw je als het ware je eigen energiecentrale voor je bedrijf. Bereken allereerst wat de gemiddelde energiekosten op jaarbasis van je onderneming zijn. Aan de hand van deze kosten stel je vast wat de terugverdientijd is van je investering in zonnepanelen. Daarnaast heb je vaak recht op stimuleringsmaatregelen als de SDE+ subsidie. Verder heb je geen last van stijgende energieprijzen, aangezien je zelf energie opwekt. Bovendien laat je met zonnepanelen zien dat maatschappelijk ondernemen voor jouw bedrijf essentieel is. Het maakt je een interessante partner voor aanbesteders en overheden.

  3. Bevorder thuiswerken van personeel

  Door personeel thuis te laten werken, hoef je geen reiskosten uit te betalen en beperk je de CO2-uitstoot. Voor medewerkers die wel naar kantoor komen, is het een optie om flexibele werktijden te introduceren. zo staan personeelsleden die verder weg wonen minder lang in de file, wat brandstof bespaart.

  4. Maak gebruik van milieuvriendelijke vervoersmogelijkheden

  Energie besparen heeft ook te maken met de manier waarop je medewerkers zich voortbewegen. Stimuleer het gebruik van elektrische auto´s of fietsen en het openbaar vervoer onder het personeel. Zo verklein je de CO2 uitstoot en bespaar je op brandstofkosten.

  5. Creëer bewustwording onder de medewerkers

  Een verandering in duurzaam ondernemen gaat niet vanzelf. Zorg daarom dat het volledige personeel achter je plannen voor energiebesparende maatregelen staat en geef zelf het goede voorbeeld.

  6. Een energie onderzoek starten

  Wil je weten welke energiebesparende maatregelen er mogelijk zijn binnen je onderneming? Laat dan een energie onderzoek door OptiVolt opstellen. Als marktleider binnen de Benelux meten, analyseren, installeren en onderhouden onze specialisten een compleet project om zoveel mogelijk de Power Factor te verbeteren. Zo onderzoeken onze specialisten de hoeveelheid blindvermogen binnen je onderneming en geven zij oplossingen als een condensatorbank aan om dit probleem aan te pakken.

  Haal het maximale uit je energieverbruik met OptiVolt

  Door energiebesparende maatregelen te nemen beperk je niet alleen de CO2-reductie, maar verbeter je ook het rendement van de geleverde energie en ontstaan er aanzienlijke kostenbesparingen. OptiVolt maakt daarnaast gebruik van energiebesparende maatregelen die door de overheid worden gestimuleerd met subsidies. Dit zorgt ervoor dat je de geleverde apparatuur binnen een korte tijd terugverdient (gemiddeld tussen een en vier jaar). OptiVolt werkt met uiteenlopende sectoren samen: van overheden tot horeca, van het onderwijs tot kantoorpanden. In principe kan OptiVolt iedere onderneming begeleiden die jaarlijks meer dan 1/2 megawattuur aan elektriciteit gebruikt. Wil je meer weten over de energiebesparende maatregelen van OptiVolt? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie.