Optimale Cosinus Phi compensatie door een condensatorbank

Al tientallen jaren vormen condensatorbanken een uitstekende oplossing om de hoeveelheid blindvermogen te beperken. Het installeren van een condensatorbank binnen je onderneming is lucratief als je de effectiviteit van de elektrische installatie wilt maximaliseren of de kosten wilt verminderen. Door gebruik te maken van Cosinus Phi compensatie zorg je er namelijk voor dat je optimaal gebruik maakt van de capaciteit van de installatie. Daarnaast voorkom je onnodige kosten en energieverlies. Verder draagt een vermindering van de Cosinus Phi bij aan de CO2-reductie. Zo levert een condensatorbank niet alleen financiële, maar ook duurzame voordelen op. Benieuwd hoe je met een condensatorbank energie in bedrijven kan besparen? Neem vrijblijvend contact op met OptiVolt via de website.

Voorkom of elimineer direct een blindvermogenboete
door verbetering van uw Power Quality
met OptiVolt Systems

Verbetering van de Power Quality zorgt altijd voor lagere onderhoudskosten en minder energie én CO2 emissie. 

Wenst u een vrijblijvend adviesgesprek?
Vul hieronder uw gegevens in.

  Geïnteresseerd?

   

  Wat is een condensatorbank?

  Een condensatorbank is een kast volledig ingericht met condensatoren waarbij het blindverbruik voor de spoel wordt gebracht. Dit zorgt ervoor dat het blindvermogen volledig verdwijnt en een ideale Cosinus Phi van 1 wordt gemeten. Ter verduidelijking: als er een belasting van 50kVar inductief blindvermogen aanwezig is, en we plaatsen hier een condensatorbank tegenover met een capaciteit van 50 kVar, is de inductie volledig verdwenen. De netaansluiting, hoofdverdeler en transformator worden vervolgens van het blindvermogen ontlast, waardoor er meer ruimte voor werkelijk vermogen ontstaat.

  Drie soorten condensatorbanken

  Voor de toepassing van een condensatorbank heb je de keuze uit drie varianten:

  • Relais geschakelde condensatorbank

  De Relais geschakelde condensatorbank wordt het meest toegepast, aangezien ze ideaal zijn voor een enorme diversiteit aan belasting. De reactietijd is echter wel traag en helaas vindt er hier en daar over- en ondercompensatie plaats. Toch is deze condensatorbank over het algemeen wel de meest kosteneffectieve keuze voor kleine en middelgrote elektrische installaties.

  • Thyristor gestuurde condensatorbank

  De thyristor geschakelde condensatorbank functioneert op dezelfde wijze als een relais geschakelde condensatorbank. Deze bank heeft echter een bijzonder snelle reactietijd, die met name handig is bij installaties waar veel razendsnelle wisselingen van de belasting plaatsvinden. Voorbeelden zijn installaties met lasapparaten of kortstondige zware belastingen die frequent voorkomen, waaronder bij een trekbank.

  • Statistische compensatie ten aanzien van motoren

  In sommige gevallen komt alleen blindvermogen voor doordat er continu grote lasten worden gevraagd. Een voorbeeld hiervan is een motor die 24 uur per dag draait in een pompstation. In dat geval kan de condensatorbank parallel op de motor worden aangesloten voor directe compensatie.

  De beste oplossing voor de elektrische installatie met OptiVolt

  Een condensatorbank is slechts een van de mogelijkheden om het blindvermogen binnen je bedrijf te beperken. Het soort oplossing dat echter het beste bij jouw onderneming past, is complex en vraagt om een nauwkeurige oplossing. OptiVolt is marktleider in de Benelux op het gebied van meten, analyseren, installeren en onderhouden van Power Quality projecten. Neem meteen contact op via de website voor een vrijblijvende analyse van jouw elektrische installatie.