VRIJBLIJVEND ADVIES EN CONTACT
MET EEN BLINDSTROOM SPECIALIST?

klik hier

Blindstroom

Blindvermogen, ook wel bekend als reactief vermogen en kVAr zorgen voor warmteverliezen en extra belasting op de installatie. Dit gaat ten koste van de totale vermogens capaciteit op de transformator (kVA). Dit brengt onnodig kosten en energieverliezen met zich mee.

OptiVolt heeft bij meer dan 1000 klanten in de Benelux Cosinus φ verbetering toegepast en deze vervuilende blindstromen gecompenseerd. Binnenkort ook bij u? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende analyse.

Voorkom of elimineer direct een blindstroomboete
door verbetering van uw Power Quality
met OptiVolt Systems

Verbetering van de Power Quality zorgt altijd voor lagere onderhoudskosten en minder energie én CO2 emissie. 

Wenst u een vrijblijvend adviesgesprek?
Vul hieronder uw gegevens in.

    Geïnteresseerd?

    Wat is blindstroom?

    Binnen de onderneming loopt meer stroom door de bekabeling en apparaten dat nuttig verbruikt wordt. Deze extra elektriciteit meet een gewone verbruiksmeter echter niet op en wordt daarom blindverbruik of blindstroom genoemd. Deze hoeveelheid ongebruikte energie zorgt voor hogere energiekosten. Zorg daarom dat je de hoeveelheid blindstroom vermindert of voorkomt. OptiVolt adviseert bedrijven over de talrijke opties die bijdragen aan de blindstroom kosten verlagen. Neem vrijblijvend contact op voor een analyse van je stroomverbruik.

    De oorzaak van blindstroom

    Blindstroom ontstaat doordat veel soorten elektrische apparatuur de elektrische wisselstroom binnen uw onderneming veranderen. Hierdoor loopt deze stroom niet meer gelijk aan de netspanning. Dit leidt ertoe dat de stroom en de spanning niet meer op hetzelfde moment hun minimum en maximum bereiken, waardoor niet ten volle alle energie uit de stroom wordt benut. De op te meten verschuiving tussen de stroom en de spanning geeft men aan met de cosφ, ook wel cos-phi of cosinus phi genoemd. Bij het ideale uitgangspunt zonder verschuiving is de cosφ gelijk aan 1. Is de cosφ= 0,5, dan heb je te maken met een enorme verschuiving. Hoe dichter de cosφ bij het getal 1 is, des te minder je last hebt van blindstroom.

    De powerfactor en blindstroom

    Voor een completer beeld is het belangrijk om naast de cosφ de powerfactor te benoemen. Het draait namelijk niet alleen om een verschuiving van de golven, maar ook om het soort sinus van de stroom en de spanning. Door de aanwezigheid van gelijkrichters of omvormers binnen uw organisatie, zoals led-verlichting en adapters, ontstaat er geen mooie sinus met nette golfbewegingen. Dit zorgt ervoor dat de hoeveelheid nuttige stroom binnen het bedrijf verlaagt. Net als bij cosφ geldt dat bij de powerfactor dat een waarde van 1 inhoudt dat alle vorm van stroom maximaal wordt benut. Hoe lager dit getal, des slechter het energieverbruik.

    De nadelen van blindstroom

    Blindstroom kent een aantal belangrijke nadelen:

    • Het bedrijf heeft meer energievermogen nodig om dezelfde hoeveelheid elektriciteit voor uw apparaten te kunnen bieden. Hierdoor gaan veel ondernemingen over tot het aansluiten van grotere kabels.
    • Door de blindstroom loopt er meer stroom door de bekabeling, wat ertoe leidt dat een grotere aansluiting noodzakelijk is dan als de blindstroom zoveel mogelijk wordt beperkt.
    • De extra hoeveelheid stroom die wordt vervoerd creëert een enorme warmteontwikkeling, en dus energieverlies, binnen de bekabeling.

    Pak blindstroom aan met de volgende maatregelen

    Vooral bij grootverbruikers is het beperken van de blindstromen aan te raden. Met name als je te maken hebt met een slechte powerfactor, waardoor je veel blindstroom betaalt. Met een aantal eenvoudige toepassingen is het mogelijk om de hoeveelheid blindstroom te beperken of voorkomen. Hierdoor hoef je niet direct het vermogen van je aansluiting te vergroten en kun je als bedrijf energie besparen.

    • Vervanging van apparatuur, zoals het aansluiten van lampen met een optimale cosφ-waarde.
    • Blindstroomcompensatie dankzij handige apparatuur.
    • Bij nieuwe investeringen schaft u apparatuur aan met een uitstekende powerfactor. De powerfactor waarde dient hierbij minimaal 0,85 te zijn, maar het liefst meer dan 0,95.

    De kosten van blindstroom

    Kleinverbruikers hoeven geen kosten voor blindstroom te betalen. Zij voldoen enkel de energie die de apparaten nuttig hebben besteed. Dit geldt echter niet voor grootverbruikers; energieleveranciers mogen bij hen blindstroom kosten in rekening brengen. In de meeste gevallen maakt een energieleverancier gebruik van een drempel. De post blindstroom zie je op de factuur terug bij de aanduiding KVAr, Kivo Volt Ampère uren. Veelal bedragen de blindstroom kosten € 0,01 tot € 0,02 per gebruikte hoeveelheid KVAhr. Daarnaast geldt dat je bij een grote hoeveelheid blindstroom ook een grotere aansluiting, en dus meer vermogen nodig hebt voor de werkzaamheden. De blindstroom kosten en de terugverdientijd van de compensatie van de blindstroom hangen af per situatie. Daarnaast zijn apparaten met een hogere powerfactor veelal niet duurder dan machines met een lagere powerfactor. Benieuwd hoeveel blindstroom kosten je kunt besparen?

    Neem gelijk contact op via de website voor een deskundige analyse van OptiVolt.

    VRIJBLIJVEND ADVIES EN CONTACT MET
    EEN BLINDSTROOM SPECIALIST

    klik hier